Koffie Capsule
Recycling Nederland

Deze vereniging is een samenwerking tussen negen koffiebedrijven. Wij bundelen onze krachten en zetten ons samen in voor het recyclen van koffiecapsules.

We willen de recycling van koffiecapsules structureel en ingrijpend verbeteren, door te investeren in technologieën bij afvalverwerkers die koffiecapsules via nascheiding uit het restafval halen. Dat maakt het mogelijk om de aluminium en plastic koffiecapsules op een volwaardige manier te recyclen.

Groep mensen in veiligheidskleding krijgt uitleg over het technische proces boven de recycler van de afvalscheider

De nieuwe vereniging verwacht de recyclingpercentages van aluminium capsules te verhogen van de huidige 25% naar 75% in 2026, en van 5% naar 60% voor plastic capsules. Wanneer meer afvalverwerkers zich bij het initiatief aansluiten, gaan de cijfers aanzienlijk omhoog.

Omrin

De vereniging is dit initatief begonnen met afvalverwerker Omrin. Afvalverwerker Omrin is een voorloper op het gebied van nascheiden van restafval en daarmee de logische eerste afvalverwerker met wie de vereniging samenwerkt.

Dit betekent dat in de gemeenten waar Omrin actief is, de aluminium koffiecapsules vanaf nu met een gerust hart in het restafval mogen. Voor plastic capsules wordt met Omrin gewerkt aan een optimalisatie van het sorteerproces, zodat ook plastic capsules uitgesorteerd zullen worden.

Check je postcode om te zien hoe jij je capsules kunt inleveren voor recycling.

“Waarom stoppen we niet gewoon met het gebruik van koffiecapsules?”

Je vraagt je misschien af: “Met al dat afval van een enkel kopje koffie, waarom stoppen we niet gewoon met het gebruik van koffiecapsules?” Een heel begrijpelijke vraag, maar verrassend genoeg is koffie drinken vanuit een capsule wel een duurzame manier van koffie drinken. We leggen je graag uit waarom:
Het grootste effect op CO2-uitstoot is de energie die thuis nodig is om de koffie te zetten. Dit heb je voor alle soorten bereidingsmethode nodig.

Daarna komen de CO2-emissies die vrijkomen tijdens het verbouwen van koffie in de koffieproducerende landen. Wanneer je minder koffie gebruikt, is de CO2-emissie ook lager. Bij capsulekoffie gebruik je per kopje tussen de 5,5 tot 10 gram koffie. Bij filterkoffie gebruik je 7 tot 11,5 gram per kopje koffie en bij bonenkoffie wel 9 tot 12,5 gram koffie*.
*Bron: Quantis, 2020 en Sphera, 2023

Als derde heeft de verpakking een grote milieu-impact. Daarmee willen we met deze vereniging onze CO2-emissies verlagen door significant meer aluminium en plastic capsules uit te sorteren om ze vervolgens volwaardig te kunnen recyclen.

Uiteindelijk blijkt uit al deze factoren dat er geen significant verschil is in de milieu-impact tussen de verschillende soorten koffie en bereidingsmethoden.

Aangesloten koffiebedrijven

Aangesloten afvalverwerkers