Koffiecapsules krijgen tweede leven dankzij samenwerking KCR en Verpact
Koffieliefhebbers opgelet: vanaf 1 januari 2026 mogen gebruikte koffiecapsules in gemeenten met bronscheiding bij het PMD-afval! Deze belangrijke stap richting circulaire koffie is het resultaat van een nieuw convenant tussen Koffie Capsule Recycling Nederland (KCR) en Verpact, waarmee een landelijk recyclingsysteem voor aluminium en plastic koffiecapsules dichterbij komt.
Met dit convenant bundelen we onze krachten om de recycling van koffiecapsules flink op te schalen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,9 miljard capsules gebruikt – het meerendeel bestaat uit aluminium capsules, plastic capsules hebben hier een kleiner aandeel in. Slechts een kwart van de gebruikte koffiecapsules wordt nu gerecycled. KCR zet zich in voor de optimale recycling van koffiecapsules.
Samen naar landelijke recycling
In 2020 startte KCR het initiatief om te komen tot een landelijk dekkend systeem voor de optimale recycling van aluminium en plastic koffiecapsules. Hoewel koffiecapsules formeel nog niet onder de wettelijke producentenverantwoordelijkheid vallen, verandert dit met de aankomende Europese regelgeving. De koffiesector loopt middels dit initiatief vooruit op regelgeving.
De eerste samenwerkingen werden opgezet met nascheidingsbedrijven Omrin en HVC, die capsules al kunnen sorteren uit het restafval. De samenwerking met Verpact betekent nu een grote versnelling richting landelijke dekking. Als regievoerder op de inzameling van verpakkingsafval in Nederland zorgt Verpact ervoor dat koffiecapsules vanaf 2026 ook via het PMD ingezameld en gerecycled kunnen worden in gemeenten met bronscheiding – dat is op dit moment ongeveer 65% van Nederland.
Techniek én bewustwording
Om de capsules daadwerkelijk te kunnen recyclen, worden sorteerinstallaties aangepast en voorzien van technologie zoals eddy current (voor aluminium) en NIR (voor plastic). We gaan consumenten ook informeren over wat deze aanpassingen in recyclelandschap zullen betekenen voor hun weggooigedrag. Daarom lanceren Verpact en KCR vanaf 2026 ook een landelijke gedragscampagne om consumenten te stimuleren om koffiecapsules op de juiste manier weg te gooien.
Nienke Bloemers, directeur KCR:
“Het convenant toont dat de koffiesector verantwoordelijkheid neemt. We laten zien dat recycling van koffiecapsules mogelijk én noodzakelijk is. Bovendien draagt dit ook bij aan het recyclen van andere kleine materialen, zoals pillenstrips en waxinelichtjes. Zo creëren we een breder circulair effect.”
Hester Klein Lankhorst, CEO Verpact:
“Door samen met KCR te werken aan de inzameling en recycling van koffiecapsules, behouden we waardevolle grondstoffen. Deze samenwerking draagt bij aan onze ambitie om de recyclingdoelen voor plastic en aluminium verpakkingen te behalen. Het is bijzonder dat we nu al – vooruitlopend op Europese regels – deze stap zetten.”
Blik op 2027
Het doel is om in 2027 een volledig landelijk dekkend systeem te hebben voor zowel bron- als nascheiding. Via aangepaste contracten en technologie wordt dit systeem stapsgewijs uitgerold in samenwerking met verschillende afvalverwerkers. Het grote voordeel zit hem echter in het bijkomende consumentengemak. De recycling van koffiecapsules zal in de loop van tijd worden vergemakkelijkt voor de consument. Van inzamelen via private label routes zal op termijn steeds minder sprake zijn. De beoogde oplossing zal er namelijk voor zorgen dat de consument de koffiecapsules via het restafval of het PMD kan afdanken, afhankelijk van de gemeenten waarin zij wonen, waarna de capsules worden gesorteerd en gerecycled. Van deze gerecyclede capsules kunnen vervolgens nieuwe producten worden gemaakt, wat bijdraagt aan de Nederlandse circulariteitsdoelstellingen.
---
Over KCR
KCR is in 2023 opgericht door tien koffiebedrijven: Ahold Delhaize Coffee Company, Beyers Koffie, CAPPAC, Euro Caps, Illy, Jacobs Douwe Egberts, Nespresso, Nestlé, Simon Lévelt en UCC Coffee Benelux. Samen werken zij aan een circulaire toekomst voor koffiecapsules.
Over Verpact
Verpact voert de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen uit en zorgt ervoor dat verpakkingen in Nederland slim worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt – ook via het statiegeldsysteem.